Effecten van massage op het zenuwstelsel

Effecten van massage op het zenuwstelsel

Effecten van massage op het zenuwstelsel

Je kunt je zenuwstelsel zien als een groot communicatienetwerk. Dit communicatienetwerk pikt informatie op en stuurt het door heel je lichaam. Binnen je zenuwstelsel communiceren zenuwcellen (neuronen) met elkaar via elektrische signalen.

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit je sympathische zenuwstelsel en je parasympathische zenuwstelsel. Heel kort gezegd regelt het parasympatische zenuwstelsel alles wat met ontspanning te maken heeft en het sympathische zenuwstelsel alles wat met inspanning te maken heeft. Je kunt deze twee onderdelen dus zien als het gaspedaal en het rempedaal van je lichaam.Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Je herkent het gevoel vast wel van een ideale dag waarbij de energie niet op kan. Je bent gefocust, helder en contact met anderen loopt soepel. Dit zijn tekenen dat je zenuwstelsel in balans is. Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Om je zenuwen in evenwicht te houden is het belangrijk om jezelf tijd te gunnen voor rust en herstel. In de huidige tijd waarin wij leven kan dit soms een hele uitdaging zijn. Wanneer je continu over je eigen grenzen gaat en onvoldoende rust neemt voor herstel, kan tijdelijke stress overgaan in chronische stress. De voortdurende stroom van het stresshormoon adrenaline laat de balans doorslaan naar het sympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt als het ware uitgeschakeld waardoor de aanmaak van oxytocine stagneert. Je zenuwstelsel raakt overprikkeld. Het lichaam verkeert dan in een constante staat van paraatheid (vecht, vlucht, bevries, of meebeweeg-overlevingsreactie van het lichaam).

Een goede balans van het autonome zenuwstelsel is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid en het lekker in je vel zitten. Bij een ontspannende massage wordt je parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd en geactiveerd. Lichaam en geest kunnen ontspannen. De aanraking op de huid zorgt ervoor dat er stofjes vrijkomen zoals serotonine waardoor je je weer goed voelt. Door het activeren van het parasympatische deel van het zenuwstelsel wordt er minder cortisol en noradrenaline afgegeven. Dit zijn de hormonen die vrijkomen bij stress en betrokken zijn bij de vecht- of vluchtreactie. Massage stimuleert ook de productie van endorfines en serotonine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij o.a. de stemming, slaap en emotie. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Een goede reden dus om een afspraak voor een massage voor jezelf in te plannen.
Geïnteresseerd? Gebruik het boekingsformulier aan de rechterkant.

Lees meer over onze Integratieve massage of over de positieve effecten van massage op ons immuunsysteem.

Maak direct een afpraak:

Geverifieerd door MonsterInsights