Van hoofd naar hart; lichaamsbewustzijn

Van hoofd naar hart; lichaamsbewustzijn

Effecten van massage op het zenuwstelsel

“Er is meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofie.” – Friedrich Nietzsche

Onze emoties komen tot uiting in ons lichaam. ‘Ik heb een knoop in mijn maag’ of ‘Ik heb een brok in mijn keel.’ Hoe beter je de signalen herkent, hoe sneller je begrijpt wat je lichaam jou vertelt.

Het lichaam communiceert met ons de hele dag door. Het fluistert en vertelt ons via sensaties hoe we er aan toe zijn op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het vertelt ons wat we nodig hebben om gelukkig, in balans en op vitale en gezonde wijze ons leven te leven.

Van nature streeft het lichaam  altijd naar balans. Wanneer we in balans zijn, zijn we in onze natuurlijke staat. En dat is een staat van ontspanning, vrede, positiviteit, rust, ruimte en flow. De energie stroomt zonder stagnatie, zonder blokkades. Wanneer we uit balans zijn laat ons lichaam dat weten door ons signalen van spanning, stress, blokkades, verdoofdheid, pijn en (emotioneel) ongemak te laten ervaren. Disbalans kan ontstaan door verschillende oorzaken o.a.: verkeerd te eten, te weinig te bewegen, negatieve gedachten, stress, het negeren van emoties en het bieden van weerstand ten opzicht van wat zich aandient in het moment. Kortom: door onvoldoende voor onszelf en ons lichaam te zorgen.

Hoe langer we de signalen van ons lichaam negeren en weerstand bieden, hoe harder ons lichaam gaat schreeuwen. De klachten worden groter, pijnlijker en kunnen zelfs leiden tot niet meer (goed) kunnen functioneren. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn: (emotionele) uitputting, blessures, chronische klachten, angstgevoelens, depressie en burn-out. Je wordt als het ware lamgelegd en gedwongen tot stilstand en gedwongen om te luisteren naar je lijf.

Tijdens een massage wordt je aandacht naar je lichaam gebracht. Lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je voelt wat er in je omgaat. Wanneer je bewust bent van je gevoelens en emoties in je lichaam ontstaat er innerlijke kennis die leidt tot een gezonde balans tussen lichaam en geest.

De kracht van massage wordt duidelijk als we de mens bezien vanuit een holistische visie. Ons lichaam is ook de uitdrukking van onze gevoeligheden, overtuigingen en geschiedenis. De ervaring leert dat de masseur niet alleen het weefsel aanraakt, maar ook de emotie die zich in het weefsel heeft vastgezet. De client voelt niet alleen fysiek, maar ontmoet ook zijn eigen psyche. In de massage denken we vaak dat je de handen van de masseur voelt, maar in feite voel je je eigen rug. Tijdens een massage ga je jezelf dus letterlijk beter voelen.

Bewust je lichaam voelen heeft meerdere voordelen:

  • Door bewust te voelen worden vervelende sensaties milder.
  • Je leert je eigen grenzen beter kennen en aangeven.
  • Er ontstaat mildheid in de manier waarop je met jezelf omgaat. Je kritische stem wordt er zachter van.
  • Bewust voelen- mindfulness- werkt stressverlagend.
  • Je slaapt beter.

Wil je ook meer lichaamsbewustzijn ervaren en hiermee meer balans voor jezelf creëren? Boek dan eens sessie bij ons!

Lees meer over onze Integratieve massage of over de positieve effecten van massage op ons zenuwstel.

Maak direct een afpraak:

Geverifieerd door MonsterInsights